fbpx Workflow smluv: elektronická tvorba, spolupráce a schvalování | EXON
Zpět na seznam článků Rady a Tipy z digitální kanceláře
 Jak probíhá workflow u smluv?

Jak probíhá workflow u smluv?

Smlouvy jsou základním stavebním kamenem každé společnosti. Někde více, někde méně. Nicméně je důležité s nimi účelně a bezpečně pracovat. Především, pokud Vaší firmou či institucí projdou desítky smluv měsíčně. Přinášíme příklad řešení, které řídí celý proces tvorby smlouvy. Od vložení až po konečné schválení oběma stranami.


Automatické zpracování smluv


Smlouvy z pohledu digitalizace

Vytvářet smlouvy systematicky může silně pomoci v efektivitě celé společnosti. Jak může vypadat uživatelské rozhraní elektronické správy smluv?

Uživatelské prostředí elektronické správy smluv.

Proces elektronického schvalování smluv přináší výhody hned na začátku při jejich tvorbě. Jakmile je určitý systém ve firmě již usazený, lze využívat šablony smluv, které využíváme nejčastěji (nebo všechny, které využíváme samozřejmě). Jedná se zpravidla o smlouvy o dílo, zaměstnanecké smlouvy či smlouvy kupní.


Manažerem smlouvy je tzv. Garant

Celý proces tvorby smlouvy má v tomto příkladu na starosti tzv. Garant. Zastupuje roli manažera celého procesu, který je za finální podobu smlouvy a celý proces její tvorby zodpovědný. Garant zároveň vybírá právní oddělení a realizační tým k připomínkování: uživatelé, kteří se na tvorbě smlouvy podílí. U každého typu smlouvy může být realizační tým rozdílný. Každý uživatel ukládá samostatnou verzi smlouvy, ke které je možné se kdykoliv vrátit. Ke smlouvám bývají často přiřazovány dodatky. Schvalovací proces je naprosto totožný.

Uživatelské prostředí elektronické správy smluv.


Spolupráce nad tvorbou smluv

Elektronická tvorba smluv v prostředí DMS/ECM přináší výhody i z hlediska spolupráce. Jednak díky schvalovacímu procesu víme, že smlouva vždy projde přes všechny články (realizační tým). Zároveň zde existují funkce poznámek (tzv. feed), kde může každý člen týmu zapsat informace o poslední verzi, zvýraznit podstatné změny, na které by si další členové měli dát pozor. Samozřejmě v každé verzi jsou vyznačené revize, na které jsme při vytváření dokumentů zvyklí.

Na následujícím obrázku jsou zobrazeny tzv. milníky, která hlídají důležité termíny ze smluv vyplývající.

Uživatelské prostředí elektronické správy smluv.


Vyjádření protistrany

Po interním připomínkování a schválení je následně smlouva zaslána protistraně. Následně proběhne začlenění komentářů a revizí a nahraje se nová verze smlouvy. Pak je na Garantovi, jaký určí další postup. Pokud je smlouva oboustranně v pořádku, je možné automaticky generovat do PDF a připravit k podpisu.


Jaké výhody přináší elektronické schvalování smluv?

 
  • Rychlost a jednotnost

  • Smlouva se ve workflow vždy dostane ke správnému člověku. Získáme tím jednotný ucelený elektronický proces schvalování smluv. Součástí je případné propojení na faktury či objednávky a jiné související dokumenty.

  • Přehlednost a jednoduchost

  • Smlouvy jsou archivovány v přehledném elektronickém úložišti. Součástí jsou reporty a statistiky v přehledných grafech o stavu smluv ve společnosti. Zároveň je zaznamenán celý životní cyklus smluv a uchovávají se veškeré záznamy (tzv. logování).

  • Vhodné pro všechny typy firem a institucí

  • Elektronické schvalování smluv je vhodné pro instituce a společnosti všech velikostí. Pokud zpracováváte velké množství smluv a chcete mít jistotu, že budou v pořádku vytvářeny a nezapomenete na žádné termíny, je elektronická správa smluv vhodná i pro vás.

    Autor článku: Petr Polanský


     


    Digitalizace zpravidla začíná u přijatých faktur. Jak probíhá workflow u faktur?

    Elektronické schvalování žádanek o objednávky. Jak probíhá schvalování objednávek?

    Obrovskou výhodou jsou automatizované pracovní postupy, tzv. workflow. Více o workflow

    Více článků od společnosti EXON

Pozvánka na EXON webinář.

Ukážeme uživatelské prostředí ELO, představíme užitečné funkcionality pro práci s dokumenty a informacemi, nástroje spolupráce, workflow a mobilní aplikaci.

Více o webináři a registrace zdarma.
Analýza je základem úspěšného zavedení DMS/ECM.
Jak se připravit na přechod do digitálního světa a co nepodcenit? Naše zkušenosti, se kterými jsme se v minulosti setkali; rady, tipy a naše know-how, které může pomoci v digitalizaci Vaší společnosti. Více v článku.

Digitální správu smluv využívají např. ve společnosti ŠKODA AUTO. Více o projektu.

Digitální smlouvy a automatizaci při jejich tvorbě a schvalování používají také ve společnosti SledovaniTV.cz. Více o projektu

EXON rady a tipy.
Více zajímavých článků naleznete v radách a tipech.

 

Pro více informací nás kontaktujte