fbpx Digitalizace ve finančnictví | EXON
Zpět na seznam článků Rady a Tipy z digitální kanceláře
Digitalizace ve financích. ELO ECM Suite.

Digitalizace ve finančnictví

Poskytovatelé finančních služeb mají z hlediska digitalizace poměrně dobrou pozici. Přesto by nebylo správné usnout na vavřínech. Ve finančnictví se jedná převážně o neustálou optimalizaci.


Digitalizace prokazatelně vytváří přidanou hodnotu, pomáhá plnit regulační požadavky a snižovat náklady. Nemluvě o inovativním potenciálu digitálních služeb, které banky a pojišťovny poskytují svým zákazníkům. Ať už jde o internetové bankovnictví, pojištění "do kapsy", alternativní platební metody nebo aplikace pro poskytování půjček či správu financí. Aktualizovaná, důsledně a nepřetržitě rozvíjená digitalizace pomáhá naplňovat očekávání zákazníků a tím zajišťuje budoucí životaschopnost finančních subjektů.

Předpokladem úspěšných budoucích strategií v oblasti financí jsou komplexní digitální procesy a optimální integrace obchodních oddělení. Software pro správu podnikového obsahu (ECM) představuje ideální základ. Lze ji využít k realizaci komplexní strategie digitalizace, počínaje příchozí poštou a konče zavedením zcela nových procesů. Například používání elektronických formulářů na zákaznických portálech, tabletech nebo informačních obrazovkách, elektronických souborů a integrovaných prvků workflow pro automatizované řízení procesů. Aby bylo možné pohodlně mapovat složité procesy a rychle je přizpůsobovat novým požadavkům, je nutné mít vysoký stupeň modelovatelnosti procesů. Funkce analýzy dat jsou rovněž nezbytné, aby bylo možné vyhodnocovat neustále rostoucí množství dat stisknutím jediného tlačítka pro rychlá a dobře podložená rozhodnutí.

Karl Heinz Mosbach.

Karl Heinz Mosbach je spoluzakladatelem a jednatelem společnosti ELO Digital Office GmbH. Tato stuttgartská společnost je jedním z nejvýznamnějších výrobců softwaru pro správu podnikového obsahu (ECM) a vyvíjí digitální řešení podnikových procesů pro všechna odvětví a oddělení i pro firmy všech velikostí. ELO Digital Office je na trhu již více než 20 let a nyní je zastoupena v 16 zemích na 23 místech.

V tomto vysoce regulovaném odvětví je však třeba věnovat zvláštní pozornost bezpečnosti. V první řadě je to ochrana před zneužitím dat, následovaná kompletním zaznamenáváním všech změn, včetně samotných procesů, aby byly dodrženy platné směrnice o dodržování předpisů. Dalším klíčovým slovem je soulad s GDPR, který se mimo jiné týká zákonem stanoveného automatizovaného vymazání osobních údajů po uplynutí předepsané doby jejich uchovávání nebo po ukončení procesu žádosti.

V praxi je třeba rozlišovat dvě úrovně ochrany citlivých údajů: Na jedné straně by systém ECM měl mít specializovaný systém autorizace a práv, aby k informacím uloženým v úložišti měli přístup pouze oprávnění uživatelé. Na druhou stranu by měla existovat další úroveň zabezpečení pro selektivní šifrování dat, aby byla v případě neoprávněného přístupu nepoužitelná.

Bezpečnost hraje velice důležitou roli. V budoucnu se možnosti automatizace jistě rozšíří a nabídnou finančním hráčům více nových inovací.

Stabilním, robustním a flexibilním řešením ECM je ELO ECM Suite.

Logo společnosti ELO Digital Office GmbH.

Autor: Karl Heinz Mosbach, spoluzakladatel a generální ředitel společnosti ELO Digital Office GmbH. Překlad článku pro odborný časopis Geldinstitute.


Zdroje:
https://www.geldinstitute.de/trends/2022/Digitalisierung-im-Finanzwesen.html
 

Více článků od společnosti EXON