fbpx Co jsou biometrické podpisy? | EXON
Zpět na seznam článků Rady a Tipy z digitální kanceláře
Co jsou biometrické podpisy?

Co jsou biometrické podpisy?

Biometrický podpis, také se mu jinak říká viditelný digitální podpis. Tato metoda podepisování elektronických dokumentů je bezpečnější, jelikož umožňuje zápis jedinečných charakteristik podepisující osoby, jako je rychlost, tlak, doba podpisu aj.. Je to technologie, která umožňuje podepisovat elektronické dokumenty vlastnoručním podpisem s možností verifikace (kontroly pravosti) podpisu.


Jak se využívají?

Tyto podpisy plně nahrazují vlastnoruční podpisy. Biometrický podpis je právně závazný. Pravost podpisu se ověřuje v daném okamžiku ručně nebo automaticky např. pomocí Kofax SoftPro technologie.

Pro podepisování je možné použít klasický tablet nebo signpad a speciální pero. Zařízení snímá dvě kategorie informací viditelné informace a neviditelné informace. Mezi viditelné informace patří především grafické znázornění podpisu, což slouží zejména podepisující osobě a není určeno jako doklad podpisu. Neviditelné informace jsou informace, které jsou výsledkem procesu podpisu, tzv. dynamická data. Mezi dynamická data patří doba podpisu, křivky, tlak, celková velikost, rychlost podpisu, délka či úhel čar aj. Tyto Informace představují biometrickou stopu, která je unikátní pro každou fyzickou osobu. Před využitím biometrického podpisu je nutné sestavit primární otisk podpisu. Primární otisk se sestaví několika podpisy. U každé osoby je tento počet jiný, záleží na rozmanitosti podpisu. Pro vytvoření primárního otisku se využívají zprůměrované, ale také mezní hodnoty podpisů.


Kde se využívají?

Největší rozmach má tato technologie v sektoru bankovnictví a pojišťovnictví. Také se ale využívá ve školství, logistice či zdravotnictví. V současné době se tato technologie rozšiřuje nejen v komerčních firmách, ale také ve veřejném sektoru.


Výhody využití biometrických podpisů:

  • Úspora nákladů za nákup papíru, tisk, dopravu, digitalizaci či archivaci dokumentů.
  • Rychlá a jednoduchá implementace, která nevyžaduje speciální zaškolování uživatelů.
  • Rychlejší oběh dokumentů. Díky elektronickému podpisu jsou dokumenty okamžitě připravené k dalšímu zpracování.
  • Pozitivní ekologické dopady.
  • Zvýšení bezpečnosti. Biometrický podpis, řeší nejen podobnost podpisu, ale také rychlost, tlak a časovou délku podpisu. Díky tomu je mnohem těžší popis zfalzifikovat.
  • Univerzální použití v mobilních či webových aplikacích.
  • Využít i v takzvaném režimu off-line.


Využití v DMS/ECM systémech

Efektivní využití biometrického podpisu vyžaduje pokročilou správu dokumentů. Biometrický podpis značně zefektivňuje práci v DMS/ECM systémech. Dokumenty se nemusejí podepisovat ručně a následně skenovat do systému, Stačí pouze vložit dokument s biometrickým podpisem.

Do DMS/ECM systémů je možné dokoupit balíček, který obsahuje biometrické podpisy. V současné době biometrické podpisy využívá například společnost Mercedes-Benz Financial Services. K čemu konkrétně využívá Mercedes biometrické podpisy? Zejména ke zrychlení a zjednodušení procesu zajištění leasingu a předání auta. Zákazník elektronicky podepíše smlouvu, která se následně uloží do systému. Není zapotřebí dokumenty tisknout. Pro každého zákazníka je vytvořen účet, aby se přes webový portál dostal ke svým dokumentům, které jsou v systému DMSECM uloženy. Jsou zde uloženy smlouvy, ale například také kopie technického průkazu, platební kalendář, doklady o pojištění a mnoho dalšího. Více informací o praktickém využití.

Autor článku: Petr Polanský
 

Více článků od společnosti EXON