fbpx Umělá inteligence do knihoven již brzy | EXON
Příspěvek na 21. konferenci Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě 2020 od společnosti EXON

Umělá inteligence do knihoven již brzy

Na 21. konferenci Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě 2020 letos příspěvek za EXON reprezentoval Petr Süč, vedoucí oddělení digitalizace v EXONu. Příspěvek se věnoval problematice softwarové části zpracování digitalizace kulturního obsahu. A to konkrétně zpracování metadat pomocí umělé inteligence. Celý záznam konference si můžete prohlédnout na Youtube. Příspěvek EXON je v čase 4h:45 minut.



Kaitos aneb umělá inteligence do knihoven.

 
  • Vyvíjíme nový software

  • Pro digitalizaci kulturního obsahu vyvíjíme nový software Kaitos. V současnosti v procesu zpracování dat (od příjmu dokumentu, přes skenování, úpravy, dodání balíčků) je nejužším místem popis metadaty. Na straně skenování již dosahujeme vysoké produktivity za dodržení přísné kvality díky knižním skenerům digitalizující i formát A1 za 1 vteřinu (např. i2S CopiBook A1 - též používáme v digitalizačním oddělení v Plzni) nebo samostatným robotickým skenerům. Díky novému řešení získáme plnou automatizaci. Člověk prakticky přejde do role "manažera".

  • Kvalitní OCR, generování tagů

  • Díky kvalitnímu OCR a zapojení AI dokážeme rozumět textu a text vytvářet a generovat automatické „Tagy“. Zároveň nabízí funkce sémantického vyhledávání a dokáže členit texty na logické bloky a spojovat články z různých stran.

  • Hlavní přínosy nového řešení

  • Mezi výhody nového řešení patří pokročilé automatizace pracující dle českých i mezinárodních standardů. Rozšířená schopnost porozumět jazyku. Úspora času zaměstnanců, možnost přesunout na důležitější práci. Přínos též pro badatele díky úspěšnějšímu OCR. A v konečném důsledku větší kapacita národní digitalizace.

    Vyvíjené řešení KAITOS nabídne spoustu funkcí, které pomohou zpracování PSP balíčků dle standardů. Již v současné době jsme v další fázi stádia vývoje, máme první uživatelská prostředí a učíme umělou inteligenci znát naše národní bohatství.

    Prozatím se můžete podívat na software ProcyonA, který v současné době pro generování PSP balíčků vytváříme. Díky vývoji Kaitos dostane svoje funkcionality a produktivitu na mnohem vyšší úroveň. Více informací již na webové webové stránce www.kaitos.eu.