fbpx Skenování knih u nás probíhá opravdu šetrně | EXON
Skenování knih u v Exonu probíhá opravdu šetrně

Skenování knih u nás probíhá opravdu šetrně

Skenování knih je pro digitalizaci specifická záležitost. Vždy skenujeme knihy ručně, stránku po stránce. Bez ohledu na to, zda je kniha nová nebo staršího data. Nepoužíváme automatické robotické skenery, abychom neponičili knihy. Používáme knižní skenery se speciálními knižními kolébkami, které se optimálně přizpůsobí hřbetu knihy. Díky přítlačnému sklu se otevřená kniha ve hřbetu narovná a kniha je digitalizována v optimálním úhlu. V případě krehčích typů papíru, již dobou času poničených, lze na těchto skenerech opatrně a šetrně skenovat.


»»

Digitalizace probíhá bezkontaktní metodou snímání (vertikální skenování, tzv. planetární skenery). Kamera je umístěna nad předlohou. Knihy jsou osvětleny LED osvětlením bez ultrafialového a infračerveného záření, aby nebyly předlohy nikterak poškozeny (především starší historické materiály).


Chcete digitalizovat knihy či jiné dokumenty?

Rádi vaše knihy, kroniky, aktuální či historické předlohy digitalizujeme. Pro delší zprávy a přílohy můžete využít email: .


Po naskenování jsou skeny poslány do speciálního software, kde probíhá narovnání dle textu nebo strany (dle požadavku nebo doporučení) a ořezání stran vnitřním nebo vnějším ořezem (opět dle požadavku nebo doporučení). Pokud zákazník požaduje, opatříme skeny textovou vrstvou (tzv. OCR vrstva nad naskenovanými dokumenty). Díky této textové vrstvě lze v digitalizovaných knihách a dokumentech následně vyhledávat. Díky tomu je možné s naskenovanými předlohami mnohem lépe pracovat. To doporučujeme.

Na závěr vždy probíhá ruční kontrola kvality dat z pohledu ostrosti skenů, vynechání stran, ořezu a narovnání stran.


Jak probíhá skenování knih

Pár fotografií z digitalizace knih a předloh se hřbetem.

Digitalizace knih, EXON. Digitalizace knih, EXON. Digitalizace knih, EXON. Digitalizace knih, EXON. Digitalizace knih, EXON. Digitalizace knih, EXON. Digitalizace knih, EXON. Digitalizace knih, EXON. Digitalizace knih, EXON.

Digitalizace knih - ukázka

Videoukázka z digitalizace knih v našem digitalizačním oddělení.