fbpx Jak probíhá digitalizace dokumentů v 7 krocích | EXON
Zpět na seznam článků Rady a Tipy z digitální kanceláře

Jak probíhá digitalizace dokumentů v 7 krocích

Celý průběh digitalizace, začínající od prvního setkání a konče odevzdáním původních materiálů, je rozdělen do sedmi kroků. Níže jsou detailně popsány jednotlivé etapy, kterými během procesu digitalizace typicky prochází naši klienti.


Digitalizace dokumentů v 7 krocích


Krok 1 – Výběr partnera

Výběr partnera pro digitalizaci představuje klíčový krok, neboť správný partner může výrazně ovlivnit úspěch celého procesu. Kvalitní digitalizační partner by měl disponovat rozsáhlými zkušenostmi v oblasti digitalizace a využívat moderní a efektivní technologie. Jeho znalosti a dovednosti by měly zahrnovat nejen samotný proces digitalizace, ale i správu a organizaci digitalizovaných dat.


Krok 2 – První kontakt

Již při prvním kontaktu je vhodné co nejvíce specifikovat požadavky a popsat podrobně materiál, který se bude digitalizovat. Ušetří se čas na obou stranách. Dodavatel bude mít jasnou představu o množství dat a náročnosti skenování. Specifikujte např. i to, zda jsou dokumenty sešité, kolik dokumentů je v šanonu, zda je možné skenovat na automatickém podavači či je nutné skenovat každou stránku zvlášť (typické např. pro smlouvy, které není vhodné rozešívat). Velmi pomůže poslat pár fotografií materiálu. Obrázek leckdy napoví více než 1000 slov.


Krok 3 – Odeslání vzorku

Na řadu přichází předběžná kalkulace. Pokud se jedná o větší zakázku, je vhodné zaslat fyzický vzorek. A to takový, který odpovídá stavu a rozměrům dokumentů k digitalizaci. Důležité je rovněž specifikovat všechny požadavky. Jedná se např. o pojmenovávání dokumentů, ořez, barvu a rozlišení skenování.


Krok 4 – Digitalizace

Samotná digitalizace představuje proces od předpřípravy (třídění dokumentů, odsponkování ..) po skenování a pojmenovávání jednotlivých dokumentů. V závislosti na typu digitalizace a požadavcích zákazníka. Je možné vytvářet pouze skeny. Zpravidla se nad digitalizovanými skeny vytváří OCR vrstva pro možnost vyhledávání nad dokumenty, např. v rámci digitálního archivu (aby bylo možné se skeny dále pracovat).


Krok 5 – Odeslání digitalizovaných dokumentů

Digitalizované dokumenty prochází pečlivou kontrolou operátorů. Poté jsou data předána ke schválení zákazníkovi.


Krok 6 – Předání originálních dokumentů

Následně jsou originální dokumenty odeslány zpět k zákazníkovi. Předání fyzických dokumentů je možné různými způsoby. Konkrétní předání je již na domluvě.


Krok 7 – Další možná spolupráce

Po ukončení projektu jsme rádi, když zůstaneme nadále v kontaktu. Např. formou měsíčních newsletterů či setkání na našich webinářích, kde pravidelně informujeme o novinkách, které ve světě digitalizace probíhají.

Autor článku: Petr Polanský
 

Chcete digitalizovat? Jsme tu pro vás.

Napište nám, jaké předlohy byste rádi digitalizovali. Ať už se jedná o skenování šanonů, knih nebo vytěžování faktur.

  • Dlouholetá tradice
  • Tým odborníků
  • Specializované kamery i2S
  • Skenery pro šetrnou digitalizaci
  • Vlastní vývoj software
  • Projekty VISK7
  • Bohaté reference
  • Zkušenosti a know-how
Pro digitalizaci jsou využity ty nejmodernější technologie.
i2S logo.
EXON rady a tipy.
Více zajímavých článků naleznete v radách a tipech.