fbpx 21. konference Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě 2020 | EXON
 Pozvánka na 21. konferenci: Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě 2020

21. konference Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě 2020

Ve středu 2. prosince 2020 se uskuteční již 21. konference pod názvem "Archivy knihovny, muzea v digitálním světě". Tématem je využití informačních a komunikačních technologií pro ochranu kulturního dědictví a zpřístupnění veřejnosti. Ve spolupráci muzeí, knihoven, archivů, galerií a památkové péče. A u toho jako každý rok nemůžeme chybět.

Pořadatelem akce je Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR a Národní knihovna ČR. Letos bude konference probíhat online. Všechna témata a registrace na webu pořadatele. Každý rok máme za společnost EXON příspěvek na téma digitalizace kulturního dědictví. V loňském roce jsme se věnovali tématu hardware pro digitalizaci, kdy jsme představili celou řadu knižních skenerů společnosti i2S. Zároveň jsme nastínili software pro digitalizaci. Nejen ty, které jsou součástí knižních skenerů i2S (LIMB Capture), ale především ty pro zpracování již digitalizovaných dat, postprocessing. Mezi ty řadíme LIMB Processing od společnosti i2S a ProcyonA, který vyvíjíme pro tvorbu PSP balíčků pro Národní knihovnu Kramerius. Slouží pro digitalizaci knihovních, archivních, muzejních a sbírkových fondů podle aktuálních standardů.

Představíme nový software pro digitalizaci kulturního obsahu, vytváření PSP balíčků

 

V letošním roce hardware vynecháme a budeme se věnovat pouze problematice software. Pro nás ideální příležitost představit nový software, který v současné době vyvíjíme ve spolupráci s Fakultou aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni. Software, který nahradí stávající ProcyonA a pomůže automatizovat celý proces, od příjmu dokumentů, přes skenování, ořez, zpracování metadat a dodání hotových PSP balíčků. Hovořím zde o systémů, který nazýváme KAITOS a již brzy jej představíme veřejnosti. Kaitos již na webu na www.kaitos.eu.

Ve zkratce, co dnes musíme zpracovávat manuálně za nás bude provádět umělá inteligence. Proto také název KAITOS, který obsahuje písmena AI, zkratka pro Artificial intelligence.