fbpx Národní plán obnovy pro knihovny: Digitalizace kulturního a kreativního sektoru - knihovny | EXON
Národní plán obnovy: Digitalizace kulturního a kreativního sektoru

Národní plán obnovy pro knihovny: Digitalizace kulturního a kreativního sektoru - knihovny

Cílem Národního plánu obnovy je podpora digitalizace kulturního dědictví České republiky prostřednictvím inovativních technologií, které jsou maximálně šetrné k životnímu prostředí. Cílem je podpořit digitalizaci kulturního obsahu, jejich prezentaci a sdílení s ostatními subjekty zaměřenými na prezentaci kulturního dědictví České republiky.

Účelem podpory je pořízení hardware, software a dalšího vybavení a dodavatelských služeb pro tvorbu digitalizovaného obsahu.

Výzva Digitalizace kulturního a kreativního sektoru - knihovny byla vyhlášena 15.8.2023. Výzva Digitalizace kulturních statků a národních kulturních památek bude vyhlášena 7.9.2023 a výzva Rozvoj digitalizace, dokumentační a informační činnosti v oblasti vizuálního umění a architektury 1.9.2023. Více na webu www.mkcr.cz.

Zdroj: https://www.mkcr.cz/narodni-plan-obnovy-cs-2907

Pomůžeme Vám s digitalizací

Pro zajištění dodavatelských služeb můžeme nabídnou služby našeho digitalizačního oddělení.


Podpora na pořízení hardware pro digitalizaci

V rámci zařízení na digitalizaci můžeme za EXON nabídnout a doporučit zařízení značky i2S. Níže představujeme jednotlivé skenery dle formátu a předloh.

i2S CopiBook Open System

Jedná se o již čtvrtou generaci knižních skenerů CopiBook s možností digitalizace předloh až do formátu A2+. Kvalita obrazu až 600dpi.

Více o skeneru CopiBook A2

i2S Copibook

CopiBook OS představuje kombinaci vysoké kvality a maximální produktivity a patří mezi nejrychlejší knižní skenery formátu A1 na trhu.

Více o skeneru CopiBook A1

Véčkový typ knižního skeneru vhodný pro vzácné křehké předlohy. Knižní kolébka v úhlu 120° při kvalitě skenování až 600dpi.

Více o skeneru V-Shape

i2S e-Scan Open System

Skenery řady eScan představují jednoduché, variabilní a snadno ovladatelné knižní skenery s možností samoobslužného nebo produkčního skenování v kvalitě až 400dpi.

Více o skeneru eScan OS

i2S DigiBook Suprascan Quartz A1 HD

Skenery SupraScan jsou ideální variantou pro archivaci rozličných dokumentů v té nejlepší kvalitě. Motorizovaná knižní kolébka, posuvná snímací hlava a automatické přítlačné sklo.

Více o skenerech SupraScan.


Podpora na pořízení software pro digitalizaci

V rámci operačního programu IROP je rovněž podpora na pořízení aplikačního software pro digitální evidenci, zabezpečení knihovního fondu a tvorbu metadat. V této rovině může EXON nabídnou např. nový moderní software pro zpracování metadat a tvorbu PSP balíčků KAITOS či software pro digitalizaci kulturního dědictví LIMB Processing.


 

Pro více informací nás kontaktujte