fbpx Proběhly dvě exkurze do digitalizace EXON v roce 2023 | EXON

Proběhly dvě exkurze do digitalizace EXON v roce 2023

Na letošní rok jsme naplánovali celkem 2 exkurze do digitalizačního oddělení EXON v Plzni, a to 25. května 2023 a 7. září 2023. Setkání vhodné pro zástupce knihoven, archivů, muzeí, digitalizačních jednotek. Představili jsme zajímavosti ze světa digitalizace kulturního dědictví a komerční digitalizace, nahlédli jsme pod pokličku digitalizačního centra EXON "jak to děláme u nás", ukázali jsme moderní softwarové nástroje, které k digitalizaci používáme, a vyzkoušeli si v praxi, jak fungují specializované knižní velkoformátové skenery od společnosti i2S. Na 2 exkurzích bylo přítomno celkem 40 účastníků.

Nahlédněte do referencí digitalizace. Více o digitalizačním centru EXON.



Nahlédněte do naší digitalizace


Představili jsme osobně 3 typy skenerů

V digitalizaci používáme 3 typy skenerů značky i2S: CopiBook A1, CopiBook A2 a SupraScan formátu A1.

i2S CopiBook Open System

Knižní skener CopiBook s možností digitalizace předloh až do formátu A2+ je kombinací špičkové kvality skenování (až 600 dpi) a obrovské rychlosti digitalizace.

Více o skeneru CopiBook A2

i2S Copibook

CopiBook OS představuje kombinaci vysoké kvality a maximální produktivity a patří mezi nejrychlejší knižní skenery formátu A1 na světě.

Více o skeneru CopiBook A1

i2S DigiBook Suprascan Quartz A1 HD

Motorizovaná knižní kolébka, posuvná snímací hlava, automatické přítlačné sklo a maximální kvalita skenování. Kvalita skenů má přednost před rychlostí.

Více o skenerech SupraScan.


Ukázali jsme v praxi software pro digitalizaci

Nový moderní software pro zpracování metadat a tvorbu PSP balíčků KAITOS, nástupce ProcyonA, který je "poháněný" umělou inteligencí. Software inkCapture pro rozpoznání ručně psaného písma (ve stádiu vývoje).

Přípravili jsme pro vás praktickou ukázku zpracování projektu od naskenování po tvorbu PSP balíčku přímo v software KAITOS.


Představili jsme archivní skenery Walger Nagel

Novinkou na trhu archivních skenerů jsou skenery od německé společnosti Walter Nagel, které jsou vyvinuty speciálně pro účely digitalizace archivních materiálů. Výhodou je jednoduchost, efektivní využití software a cenová dostupnost. Skenery jsou nabízeny buď samostatně (dokumentový skener a planetární skener) nebo jako kombinace obou zařízení, tzv. "hybridní skenovací stanice", která představuje spojení dvou skenerů při využití jednoho software.

Na videu níže je možné pozorovat funkcionality skenerů v praxi. Na exkurzi Vám skenovací zařízení osobně ukážeme.


Nahlédněte do našich referenčních projektů

Digitalizace, správa dokumentů či skenovací pracoviště.


 

Pro více informací nás kontaktujte