fbpx Digitalizace archivu triatlonu - 40 let historie | EXON
Digitalizace archivu triatlonu - 40 let historie

Digitalizace archivu triatlonu - 40 let historie

Unikátní digitální archiv prvopočátků triatlonu, dnes rozšířeného sportu po celém světě. Digitální archiv desetitisíců dokumentů bude veřejnosti otevřeně přístupný na webové stránce. Většina dokumentů nikdy nebyla vystavena nebo zveřejněna. 600 kg materiálu digitalizovaných od společnosti EXON.

Look at article in english version.


Historie archivu

Psal se rok 1980 a bylo to právě Československo, které stálo u zrodu triatlonu. Archiv zveřejní všechna mezinárodní a domácí jednání, jak založení evropské triatlonové unie (ETU), tak světové federace triatlonu (ITU) od roku 1980. Přináší unikátní sbírky, fotografie a dopisy o historii tzv. „železného muže.“


Příběh pana Vítovce

Digitalizace archivu triatlonu - 40 let historie.

Václav Vítovec je otcem triatlonu v České republice. Je málo celosvětových sportovních odvětví u jejichž zrodu stálo Československo. Československo stálo u kolébky organizační expanze triatlonu v Evropě a ve světe. Pan Vítovec v Plzni odstartoval legendárního Železného muže, inicioval založení Evropské triatlonové unie a podílel se na vzniku té světové. Václav Vítovec je sběratelem unikátních historických dokumentů a dopisů. Pojí ho osobní vztahy s lidmi, kteří byli na prvopočátku triatlonu. V prvních 12 (1980-1992) letech byl účasten u všech jednání. Přispěl k tomu, aby se triatlon stal olympijskou disciplínou s premiérou v roce 2000 v Sydney. Nyní v Plzni buduje triatlonové muzeum a digitální archiv historie triatlonu.


Co vše je součástí digitalizace 600 kg historických dokumentů?


    Unikátní originální informace a dokumenty, které stály za zrodem ETU – Evropské triatlonové unie (první mezinárodní organizace), členem dnes 32 zemí, a ITU (Světová triatlonová unie) , v níž je členem přes 150 zemí světa

    Digitalizace archivu triatlonu - 40 let historie.

    Prvotních více jak 50 časopisů „Triathlete Magazine“, které vydával Harald Johnson

    Digitalizace archivu triatlonu - 40 let historie.

    Fotografie např. zakladatele světového triatlonu plukovníka Johna Collinse na Havajských ostrovech. Fotodokumentace ze všech jednání a předjednání Mezinárodní triatlonové unie a Evropské triatlonové unie a všech přípravných jednání s mezinárodním olympijským výborem pod patronací Juan Antonio Samaranche a jeho pravou rukou Gunnara Ericssona. Zajímavé fotodokumentace zachycující první závody z Havajských ostrovů a mnoho dalšího.

    Unikátní sbírka historických plakátů.

    Výsledkové listiny a rekordy z Československých závodů na počátku 80. a 90. let.

    Digitalizace archivu triatlonu - 40 let historie.

    Dokumenty od založení Světové federace triatlonu, Evropské triatlonové unie, Českého svazu triatlonu, Československého svazu triatlonu a další dokumenty, např. o založení prvního triatlonového klubu v Plzni.

    Unikátní dokumenty z jednání pro získání olympijského statutu pro triatlon.

    Zápisy z Valných shromáždění, výstřižky z novin, dopisy, historické medaile.

    Digitalizace archivu triatlonu - 40 let historie. Digitalizace archivu triatlonu - 40 let historie.
Ditigalizace archivu triatlonu.

Soubor ve formátu TIFF v originální kvalitě (163 MB) můžete stáhnout.

Digitalizace archivu triatlonu - 40 let historie.

Soubor ve formátu TIFF v originální kvalitě (24 MB) můžete stáhnout.

Digitalizace archivu triatlonu - 40 let historie.

Soubor ve formátu TIFF v originální kvalitě (59,5 MB) můžete stáhnout.

Digitalizace archivu triatlonu - 40 let historie.

Soubor ve formátu TIFF v originální kvalitě (12,7 MB) můžete stáhnout.


Ukázka digitalizace archivu triatlonu

Digitalizace archivu triatlonu - 40 let historie. Digitalizace archivu triatlonu - 40 let historie. Digitalizace archivu triatlonu - 40 let historie. Digitalizace archivu triatlonu - 40 let historie. Digitalizace archivu triatlonu - 40 let historie. Digitalizace archivu triatlonu - 40 let historie. Digitalizace archivu triatlonu - 40 let historie.

Plakát z roku 1986 ve formátu TIFF v originální kvalitě (249 MB) si můžete stáhnout.


Chcete digitalizovat i váš archiv?

Rádi vaše knihy, kroniky, plakáty, výkresy, aktuální či historické předlohy digitalizujeme. Pro delší zprávy a přílohy můžete využít email: .


Digitalizace na knižních skenerech i2S


Skenování probíhalo na planetárních skenerech i2S CopiBook formátu A2 a A1 a velkoformátovém skeneru i2S SupraScan, které jsou určeny k digitalizaci kulturního dědictví s maximální šetrností k historickým předlohám. Skenery zajišťují zachování původní kvality originálních podkladů, které jsou digitálně archivovány pro budoucí generace.